róże z szynką
Przekąski Przepisy Święta Sylwester

Wytrawne róże z szynką

Już jutro Sylwester! Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę się doczekać 🙂 Jak Sylwester to oczywiście impreza, jak impreza to przekąski. Dlatego też dziś mam dla Was mega prosty przepis na wytrawne róże z szynką. Pyszne bułeczki, które wyglądają efektownie, a ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilę 😉 Na pewno zrobią furorę na Waszym stole. Wypróbujcie je sami! 😉

Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 płaskie łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100 g oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 żółtka
  • ½ łyżeczki soli
  • 150 g śmietany 18%
  • 300 g okrągłej wędliny (u mnie szynka z indyka)

Sposób wykonania:

  • Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy koncentrat i olej, następnie mieszamy wszystko łyżką do lekkiego połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do miski z mąką dodajemy żółtka, przyprawy, sól oraz śmietanę i wyrabiamy nasze ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Ciasto dzielimy na 6 części. Pojedynczą część rozwałkowujemy na stolnicy na wymiary ok. 15cmx40cm. Tak powstały prostokąt kroimy na 3 długie paski o szerokości ok. 5cm. Na każdym pasku ciasta układamy kilka plasterków szynki złożonych na pół (ok. 4). Szynka powinna odrobinę wystawać znad ciasta, a pojedyncze plasterki powinny delikatnie na siebie nachodzić. Pasek ciasta składamy na pół tak, by ciasto przykryło część szynki i całość zawijamy dość ciasno w roladę. Tak powstaje pojedyncza róża.
  • Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Następnie wszystkie róże umieszczamy w foremce do muffinek. Ciasto ma w sobie sporo tłuszczu, więc nie musimy ich dodatkowo natłuszczać. Róże pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis