200mlwrzącej wody + 300ml zimnej do duszenia pierożków
400gmięsa mielonegou mnie wieprzowo-wołowe
150gpora
1mała cebula
2ząbki czosnku
1/2łyżeczki imbiru
sólpieprz
olej
Sposób wykonania:
Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Dolewamy 200ml wrzącej wody i wszystko mieszamy, najpierw łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ok. 10 minut. Ciasto dzielimy na dwie kule, z których robimy 2 bajgle (w środku każdej kuli robimy dziury przy użyciu naszych kciuków, poczym rozciągamy ciasto formując większe okręgi). Ciasto wkładamy do miski, zakrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Kiedy ciasto odpoczywa przygotowujemy nadzienie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. Oczyszczonego pora kroimy w ćwiartki, następnie w ok. 1cm paski. Wszystko podsmażamy na odrobinie oleju, ok. 2-3 minuty. Kiedy por zmięknie, a cebulka się zeszkli dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem i smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia mięsa.
Wracamy do naszego ciasta. Wyciągamy bajgle z miski na podsypany mąką blat, każdy bajgiel dzielimy na pół. Powstałe w ten sposób długie kawałki ciasta ponownie dzielimy na pół. Kontynuujemy czynność dopóki z każdego bajgla otrzymamy 16 kawałków ciasta.
Każdy kawałek ciasta rozwałkowujemy na cienkie, okrągłe płaty. Napełniamy ok. łyżką nadzienia i zlepiamy brzegi. Kontynuujemy do wyczerpania składników. Pierożki przygotowujemy partiami po 16. Pierożki układamy na patelni rozgrzanej z odrobiną oleju. Smażymy ok 2-3 minuty, następnie do patelni wlewamy 150ml zimnej wody i szybko zakrywamy. Pierożki dusimy ok. 8 minut lub do momentu odparowania całej wody. Podajemy ciepłe z sosem sojowym. Gotowe!