Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyciągamy je z piekarnika i lekko studzimy. Mozzarellę kroimy w cienkie plastry.
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy i przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym boku zaginamy ok. 1cm kawałek ciasta tworząc "ramkę". Środek ramki wykładamy na zmianę pomidorami i mozzarellą. Skraplamy je oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Po tym czasie wyciągamy naszą tartę z piekarnika i dekorujemy posiekanymi liśćmi bazylii. Serwujemy ciepłe. Gotowe!