1łyżeczka czerwonego barwnika do żywnościja użyłam w proszku
1łyżeczka sody oczyszczonej
1łyżeczka octu 5%
Na krem:
250mlśmietany kremówki
250gserka mascarpone
100gcukru pudru
Sposób wykonania:
W misce mieszamy ze sobą mąkę, kakao, sól i barwnik (jeżeli tak jak ja używacie barwnika w proszku). W oddzielnej misce miksujemy masło z połową cukru, aż masa odrobinę się połączy i delikatnie zblednie. Dorzucamy pozostały cukier i mieszamy do połączenia składników.
Do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i pojedynczo jajka, dobrze miksując po każdym dodaniu. Wsypujemy mąkę partiami, następnie dolewamy maślankę (jeżeli używacie barwnika w żelu wymieszajcie go z maślanką przed dodaniem jej do masy). Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. W małej miseczce szybko łączymy ze sobą sodę i ocet, następnie dolewamy je do naszego ciasta i ponownie mieszamy.
Masę przelewamy do dwóch tortownic wysmarowanych masłem. Nasze ciasta wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy 25-30 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha. Ciasta lekko studzimy w formach, następnie wyjmujemy je z blaszek by całkiem ostygły. Możemy też upiec ciasto "na raz" i potem podzielić je na warstwy, wtedy jednak trzeba wydłużyć czas pieczenia.
Przygotowujemy nasz krem. W misce ubijamy kremówkę i mascarpone. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i wszystko razem mieszamy. Tak powstałym kremem przekładamy nasze ciasto i dekorujemy je również z zewnątrz. Gotowe!