Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę kroimy na pół, następnie na 3 części tworząc większe kawałki. Bataty i cebulkę przerzucamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Zalewamy łyżką oleju i wszystko dokładnie mieszamy.
Blachę wykładamy folią aluminiową i wykładamy na nią bataty i cebulę. Wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut.
Kurczaka oczyszczamy i kroimy na pół wzdłuż tworząc 2 filety. Doprawiamy solą, pieprzem i po 1/2 łyżeczki rozmarynu i tymianku. Kurczaka smarujemy dodatkowo niewielką ilością oleju, wcierając przy okazji przyprawy w mięso.
Po 15 minutach wyciągamy blachę z piekarnika i dokładamy kurczaka. Na kurczaka dodatkowo kładziemy kawałeczki masła. Całość pieczemy jeszcze ok. 20 minut. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie upiecze się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona.