Blanszujemy pomidory: wkładamy je do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by pokryć je w całości. Następnie ściągamy z nich skórkę i pozbywamy się szypułek.
Paprykę, pomidory suszone i zblanszowane, pieczarki oraz szynkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy resztę warzyw.
Wszystko razem podsmażamy do momentu odparowania większości soków z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, mieszając od czasu do czasu tak, by pomidory się nie rozpadły.
Robimy 2-3 wgłębienia (w zależności od tego ile jajek chcemy zjeść; mi wystarczy jedno, ale sugerowana porcja to 2) i wbijamy w nie jajka, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Całość posypujemy kawałkami mozzarelli i smażymy pod przykryciem do ścięcia się białek. Gotowe :)