Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180°C i przygotowujemy formę na donaty. Jeżeli takiej nie posiadamy wystarczy forma na muffinki i kawałki folii aluminiowej. Folię składamy na pół kilka razy, następnie zwijamy formując walec i wkładamy go na środek każdego wgłębienia w blasze.
Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Następnie Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy uzupełniając ją do połowy wysokości. Donaty pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
W miseczce mieszamy ze sobą składniki na lukier dokładnie ucierając aż masa nabierze bladego koloru. Gdy donaty delikatnie ostygną maczamy je w lukrze. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Mąkę kokosową możemy zastąpić mąką migdałową. Wtedy potrzebujemy jej ok. 200g i zamiast 6 jaj używamy 2.