Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy maślankę, żółtko jaja, barwnik i olej. Barwnik dodajemy stopniowo aż uzyskamy pożądany kolor pamiętając, że zblednie po połączeniu z mąką. Mokre składniki dolewamy do suchych i z grubsza łączymy (mogą pojawić się grudki, ale to nie szkodzi).
Białko jajka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy je w 3 częściach do masy delikatnie mieszając każdą porcję. Nasze pancakes smażymy na średnim ogniu aż na ich powierzchni zaczną wytwarzać się bąbelki. Przekręcamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minuty. Z racji walentynek warto zrobić je w kształcie serduszek :)
Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i przesiany cukier puder. Wszystko razem ubijamy do uzyskania puszystej masy. Nasze pancakes przekładamy odrobiną bitej śmietany, dekorujemy wg uznania, np. świeżymi owocami, syropem klonowym, czy cukrem pudrem. Gotowe!