Awokado przecinamy na pół wzdłuż i pozbywamy się pestki. Wydrążamy część miąższu awokado, tyle by zmieściło się jajko.
Z kawałków folii aluminiowej tworzymy obręcze, które posłużą za gniazda dla naszych awokado. Pozwoli to utrzymać je w miejscu, jednocześnie zapobiegając wylewaniu się jajka. Obręcze z folii układamy w naczyniu do zapiekania.
Połówki awokado układamy na gniazdach i doprawiamy solą i pieprzem. Do każdej połówki rozbijamy po jednym jajku i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° na ok. 10-15 minut lub do momentu kiedy białko się zetnie.
Kiedy awokado się zapieka smażymy nasz boczek na chrupko. Gotowe plastry boczku siekamy na mniejsze kawałki i odkładamy na bok. Po upływie wymaganego czasu nasze awokado posypujemy tartym parmezanem i zapiekamy jeszcze 2-3 minuty.
Gotowe awokado wykładamy na talerze i posypujemy kawałkami boczku. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Boczek i parmezan możemy zastąpić innymi ulubionymi dodatkami, np. świeżymi lub suszonymi pomidorkami, szczypiorkiem czy świeżymi ziołami.