Cebulę kroimy drobno i podsmażamy chwilę na łyżce oliwy. Gdy się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, kmin rzymski, chilli oraz słodką paprykę i całość podsmażamy jeszcze chwilę. Dodajemy wołowinę i wszystko smażymy przez kilka minut do usmażenia mięsa rozdzielając je przy tym drewnianą szpatułką lub łyżką na mniejsze kawałki.
Mięso przerzucamy do garnka i dodajemy do niego pomidory, koncentrat pomidorowy, bulion, pokrojoną drobno czerwoną paprykę, cukier, sól oraz odrobinę pieprzu. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 minut co jakiś czas mieszając.
Po upływie 30 minut do garnka dorzucamy fasolę i kukurydzę i całość gotujemy jeszcze kilka minut. Gdy całość nieco zgęstnieje zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy z łyżką śmietany i tortillą lub białym ryżem. Gotowe!