Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy krewetki i sos. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty na stronę, aż krewetki nabiorą lekko różowego koloru, następnie przekładamy je na talerz.
Na patelnię po krewetkach dorzucamy masło i drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy chwilę aż cebula się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilę. Następnie dolewamy białe wino i całość gotujemy aż zredukujemy płyny do 1/4.
Do patelni dolewamy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu. Dodajemy parmezan i mieszamy do rozpuszczenia sera.
Ściągamy patelnię z ognia, sprawdzamy czy sos nie potrzebuje więcej soli lub pieprzu i dodajemy wcześniej ugotowany makaron i krewetki. Mieszamy aż wszystko pokryje się sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie całość możemy jeszcze posypać odrobiną parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!