Do miski wrzucamy masło, cukier puder, jajko, ekstrakt waniliowy i migdałowy. Wszystko miksujemy razem przez kilka minut, aż masa nabierze puszystości i lekko bladego koloru.
W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Sypkie składniki dodajemy powoli do masy maślanej. Po wymieszaniu masy wstawiamy ją do lodówki na ok. 20 minut. Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 165°C.
Wyjmujemy z lodówki część naszej masy. Nie wyciągamy całości, by zachowała swoją plastyczność. Nabieramy ok. 1 łyżeczkę masy i formujemy z niej paluch, pamiętając o zrobieniu zgrubienia na środku. Na koniec każdego palucha wciskamy migdał, który stworzy paznokieć wiedźmy.
Masę nacinamy: 2 niezbyt głębokie nacięcia przy migdałach, po 3 na zgrubieniach. Pozwoli to uzyskać bardziej realistyczny wygląd palców :) Tak przygotowane paluchy wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do nabrania złotego koloru.
Po delikatnym wystudzeniu paluchów ściągamy z nich migdały, a powstałe wgłębienie wypełniamy dżemem. Migdały wciskamy na swoje miejsce. Gotowe!