wybrane warzywa na grilla(u mnie 3 rodzaje papryki i cukinia)
Marynata
125mljasnego sosu sojowego
2łyżkioctu ryżowego
3łyżkicukru brązowego
1łyżkaoleju sezamowego
1łyżkaświeżo startego imbiru
2 ząbkiczosnku(drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
2łyżkisosu chilli czosnkowego
Surówka
1dużyogórek
1dużamarchewka
1łyżkajasnego sosu sojowego
1łyżkaoleju sezamowego
1łyżkaświeżo startego imbiru
1łyżkaprażonych ziaren sezamu
1ząbekczosnku(drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
1/2łyżkicukru
szczyptasoli(do smaku)
płatki chilli(opcjonalnie)
Sposób wykonania:
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty. Następnie wkładamy do niej mięso i dokładnie pokrywamy je marynatą. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
Przygotowujemy surówkę. Ogórka kroimy w cienkie plastry lub używamy temperówki do warzyw. Obraną i umytą marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa przekładamy do miseczki i łączymy z pozostałymi składnikami. Odstawiamy do lodówki do momentu podania.
Rozpalamy grill. Gdy węgiel się spopieli układamy z niego równą warstwę. Na kratce ustawionej nisko nad węglem kładziemy nasze mięso. Opiekamy je na jednej stronie przez 1-2 minuty, następnie przekręcamy. Czynność powtarzamy przez ok. 15 minut lub do osiągnięcia ulubionego stopnia wysmażenia. Po tym czasie odstawiamy mięso na ok. 10 minut by odpoczęło. W międzyczasie grillujemy pozostałe warzywa. Następnie mięso kroimy w plastry i serwujemy z resztą dodatków. Gotowe!