Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C. Formę na ciasto o średnicy ok. 23cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok.
Oczyszczone i wydrylowane czereśnie dzielimy. Kilkanaście czereśni kroimy na pół i rozkładamy na ręczniku papierowym, by pozbyć się nadmiaru wody i soków. Pozostałe owoce kroimy w ćwiartki i również rozkładamy na ręczniku papierowym.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wrzucamy cukier, ekstrakt waniliowy oraz jajka i ubijamy je mikserem do powstania bladej, jednolitej masy. W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól.
Do masy jajecznej powoli dolewamy wystudzone masło oraz mleko i używając trzepaczki lub szpatułki mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki i wszystko razem mieszamy. Do naszego ciasta dorzucamy ćwiartki czereśni i mieszamy do momentu ich równomiernego rozprowadzenia w masie.
Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej foremki i wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i układamy na nim pozostałe połówki czereśni. Ciasto ponownie wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu kiedy wsadzona w ciasto wykałaczka wyjdzie sucha. Jeżeli ciasto zbyt szybko się brązowi możemy przykryć je folią aluminiową. Po upieczeniu ciasto odstawiamy w foremce do wystudzenia na ok 10-15 minut. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Ułożenie czereśni na ręczniku papierowym zapobiegnie zabarwieniu masy. Wyciągnie też nadmiar wody, który przedłużyłby czas pieczenia.