1,5kgłopatki wieprzowej(najlepiej z małą ilością tłuszczu, ale też nie chuda)
1łyżeczkasoli
1łyżeczkapieprzu
1łyżeczkasłodkiej papryki(świetnie sprawdza się też wędzona)
0,5lbulionu drobiowego
1cebula
2-3ząbkiczosnku
sos Barbecue(opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Cebulę kroimy na pół, natępnie w ćwiartki i wrzucamy na dno naszego garnka. Łopatkę dokładnie nacieramy przyprawami i układamy ją na cebuli.
Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobno siekamy i dorzucamy do łopatki. Do tego samego garnka wlewamy nasz bulion.
Na tym etapie naszą łopatkę możemy również posmarować 2-3 łyżkami sosu BBQ. Wzbogaci to jej smak. Ten punkt jest opcjonalny, ale szczerze polecam, robi różnicę ;)
Tak przygotowaną łopatkę możemy ugotować na kilka sposobów. Jeżeli macie wolnowar (lub Multicooker z opcją wolnowaru) wtedy łopatkę gotujemy przez ok. 4h na małej mocy. Jeżeli używacie zwykłego garnka nasza łopatka musi się gotować na małym ogniu przez ok 6h lub do momentu kiedy będzie się rozpadać po wbiciu w nią widelca.
Po tym czasie wyjmujemy naszą łopatkę i przekładamy ją do miski lub głębszego naczynia. Za pomocą dwóch widelców szarpiemy wieprzowinę na mniejsze kawałki. Na tym etapie możemy się pozbyć zbędnego tłuszczu.
Następnie do wieprzowiny dolewamy kilka łyżek wywaru, który utworzył się podczas pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać również 1-2 łyżki sosu BBQ. Wszystko mieszamy, aż każdy kawałek mięsa będzie pokryty sosem. Gotowe!