Cukiniowe szaleństwo trwa! Jeśli jeszcze nie macie dosyć cukinii i lubicie ją tak samo jak ja, to na bank spodoba się Wam ten przepis ;) Nie mogłam sobie odmówić kolejnych eksperymentów, a wyniki zaskoczyły nawet mnie. Dziś przedstawiam przepis na cytrynowy chlebek z cukinii! Niezwykle puszysty i lekki o obłędnym, cytrynowym zapachu, który momentalnie wypełni Wasze domy. W połączeniu ze słodko-cytrynową glazurą stanowi idealną propozycję na dodatek do kawy czy herbaty. Ale nie ma się co oszukiwać - sam w sobie też jest genialny ;) Banalnie prosty, niesamowicie pyszny, a jeden kawałek to zdecydowanie za mało. Sprawdźcie sami jak szybko się go robi!
Składniki:
Na chlebek
1 1/2szkl. mąki
1/2łyżeczki sody
1/4łyżeczki proszku do pieczenia
1/4łyżeczki soli
3/4szkl. cukru
1szkl. cukinii startej na średnich oczkachnie odsączonej
1/4szkl. oleju
1jajko
2łyżki soku z cytryny
2łyżki skórki z cytryny
Na lukier
1/2szkl. cukru pudru
1-2łyżki soku z cytryny
1łyżeczka skórki z cytryny
Sposób wykonania:
W średniej wielkości misce łączymy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawiamy na bok.
W dużej misce mieszamy ze sobą cukier i jajko. Następnie dodajemy olej, sok i skórkę z cytryny oraz cukinię, mieszamy.
Dodajemy nasze suche składniki do cytrynowej masy. Mieszamy do połączenia składników.
Masę przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki i pieczemy ok. 50-55 minut w temperaturze 180°C*. Nasz chlebek powinien się ładnie zarumienić.
Po tym czasie studzimy chlebek w formie przez ok. 15 minut, następnie wyciągamy go, by wystygł do końca.
W małej misce łączymy ze sobą składniki lukru i polewamy nim chlebek. Lukier powinien być gęsty, ale wciąż wystarczająco płynny. Gotowe!
*Jeśli tak jak ja pieczecie kilka mniejszych chlebków czas pieczenia skraca się o połowę.