Już za chwilę Dzień Kobiet zatem ten post kieruję głównie do panów ;) Wyobraźcie sobie minę Waszej wybranki kiedy budzicie ją rano zapachem kwiatów i własnoręcznie przygotowanego śniadania. Rozumiem, że zdolności kulinarne Panów są różne, dlatego mam dla Was przepis, z którym na bank sobie poradzicie ;) Klasyczna Shakshuka posmakuje każdemu, dodatkowo szybko się ją robi i mimo prostoty wykonania wygląda na wyzwanie. Tym bardziej zaplusujecie u swoich Pań, które już i tak będą pod wrażeniem ;) To co? Próbujemy!
Składniki:
1jajko
1/4papryki czerwonej
2średnie zblanszowane pomidorymożecie też użyć tych z puszki, ok 100g
1/2małej cebuli czerwonej
1ząbek czosnku
1/4łyżeczki oregano
1łyżeczka oliwy
sólpieprz
Sposób wykonania:
Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy oliwę. Cebulę oraz paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ok. minutę, aż warzywa delikatnie zmiękną. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek i podsmażamy ok. 30 sekund.
Pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do patelni. Doprawiamy je solą, pieprzem i oregano. Całość smażymy kilka minut, do momentu, w którym pomidory zmiękną, a większość ich soku odparuje.
W pomidorach tworzymy dołek i wlewamy w niego jajko. Patelnię przykrywamy i podpiekamy nasze jajko do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, ok. 2-3 minuty. I gotowe! Polecam podawać ze świeżym szczypiorkiem i bagietką.