W średnim garnku umieszczamy masło, 2 łyżki cukru, sól i wodę, stawiany na średnim ogniu. Czekamy aż masło się rozpuści i wszystko doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i przesiewamy mąkę do garnka z masłem ciągle mieszając masę przez ok. 1 minutę.
Masę przekładamy do miski i dodajemy jajka, po jednym na raz, łącząc je z masą mikserem. Po dokładnym połączeniu wszystkich składników przekładamy je do rękawa cukierniczego z końcówką o kształcie gwiazdy.
W małym garnku rozgrzewamy olej, który wlewamy mniej więcej do połowy objętości garnka. Trzymając rękaw cukierniczy nad olejem ostrożnie wyciskamy pasek ciasta i odcinamy go wprost do garnka. Powtarzamy czynność tworząc kilka ciastek. Smażymy je po ok. 1 minucie na stronę. Upieczone churos odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia ich z tłuszczu. Jeszcze ciepłe wkładamy do miseczki z wymieszanym cukrem pudrem i cynamonem i obtaczamy je. Gotowe!