Na ok. 2 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulę do momentu jej zeszklenia. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek i bazylię, wszystko razem podsmażamy kolejne 30-40s.
Do patelni dorzucamy zblanszowane i pokrojone w kostkę pomidory, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Smażymy do momentu, w którym pomidory będą się rozpadać pod naciskiem drewnianej łyżki. Całość doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.
W tym momencie mamy do wyboru 2 opcje. Pierwsza: Zawartość patelni przelewamy przez sito do miseczki, rozdrabniając drewnianą łyżką wszystkie większe kawałki pomidorów. Druga: wlewamy wszystko do blendera lub rozdrabniacza i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Rozdrobniony sos wlewamy ponownie na patelnię, by odparował do pożądanej przez nas konsystencji. Im sos będzie gęstszy tym lepiej, nie przesadzajmy jednak z redukcją. Tak przygotowany sos możemy trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku przez ok. tydzień lub wykorzystać od razu. Gotowe!