Umyte papryki przekrajamy na pół i pozbywamy się gniazd nasiennych. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy pokrojoną w małą kostkę cebulkę, marchewkę oraz seler przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy drobno posiekany czosnek, smażymy ok. pół minuty i dodajemy przecier pomidorowy wszystko razem mieszając.
Do warzyw dorzucamy nasze mięso mielone, doprawiamy je solą, pieprzem i oregano. Smażymy ok. 5 minut. W tym czasie ścieramy kalafior na tarce o średnich oczkach. Dorzucamy go do mięsa i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Patelnię ściągamy z ognia, by farsz lekko się przestudził.
Przestudzony farsz nakładamy do naszych papryk. Następnie wkładamy je do naczynia żaroodpornego lub ceramicznej formy. Farsz posypujemy tartym serem, po czym wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 15 minut lub do momentu zrumienienia się sera. Gotowe!