Twaróg rozdrabniamy, łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomocą trzepaczki lub miksera. Schłodzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty. Delikatnie rozwałkowujemy i rozsmarowujemy na każdym kwadracie po połowie masy twarogowej zachowując 0,5cm odstęp od krawędzi ciasta.
Rolujemy kawałki ciasta. Za pomocą zwykłej, białej nitki tworzymy ciasteczka o grubości ok. 1,5cm. Nitkę podkładamy pod zrolowane ciasto tak, by przecinały się prostopadle. Następnie łapiemy oba końce nitki i przekładamy je tak, jak gdybyśmy chcieli owinąć ciasto. Napinamy nitkę, która przecina ciasto tworząc porcję ciastka.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy odrobiną brązowego cukru. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika na ok. 20 minut lub do momentu zrumienienia ciasta. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Dzięki porcjowaniu ciastek nitką zachowają one swój okrągły kształt. Krojenie ich nożem spowoduje spłaszczenie ciastek i wypłynięcie z nich masy twarogowej.
Pamiętajmy, by ciasto francuskie było schłodzone. Ułatwi nam to zarówno rolowanie, jak i porcjowanie ciasta.