Makaron gotujemy al dente. Cebulkę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju i masła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem i 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich. Smażymy kilka minut, a gdy mięso będzie gotowe przekładamy wszystko do miseczki.
Na patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę warzywa i suszone pomidory. Smażymy, aż warzywa lekko zmiękną, dodajemy mięso i dolewamy wodę. Wszystko razem dusimy kilka minut, następnie dolewamy przecier i doprawiamy pozostałymi ziołami prowansalskimi solą i pieprzem. Gotujemy do momentu lekkiego zgęstnienia sosu.
Do wysmarowanej masłem formy wkładamy połowę makaronu, zalewamy połową sosu miesno-warzywnego i posypujemy połową mozzarelli i tartego sera. Czynność powtarzamy, następnie wkładamy formę do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Gotowe!