Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju kilka minut. Kiedy kurczak będzie gotowy przekładamy go do miseczki.
Na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Po 2-3 minutach odsuwamy szpinak na bok patelni. W powstałe miejsce dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i cebulkę. Smażymy do zeszklenia się cebulki i wszystko razem mieszamy.
Do szpinaku dodajemy serek i wodę, mieszamy do połączenia się składników. Smażymy ok. minutę, wrzucamy kurczaka i ugotowany makaron. Ponownie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wrzucania na patelnię był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie usmaży się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona.