Oczyszczone udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy po ok. 4-5 minut na stronę, aż mięso ładnie się zarumieni. Usmażonego kurczaka odkładamy na talerz i przykrywamy folią.
Na tej samej patelni podsmażamy boczek, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz. Dodajemy drobno posiekany czosnek, który chwilę smażymy razem z boczkiem. Następnie dorzucamy kaszę oraz marchewkę pokrojoną w półplasterki i mieszamy wszystko dokładnie.
Na patelnię wlewamy cydr oraz bulion, delikatnie mieszamy. Następnie na kaszę kładziemy wcześniej usmażonego kurczaka, przykrywamy patelnię pokrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy do niej pokrojonego w plasterki pora i podsmażamy przez kilka minut, aż zmięknie (ok. 3-4 minuty). Pora oraz groszek dorzucamy do kurczaka i kaszy, następnie gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a kasza wchłonie cały wywar. Gotowe!