Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do szklanej miski. Śmietankę podgrzewamy w rondelku tak by była gorąca, ale nie dopuszczamy do jej zagotowania. Zalewamy nią czekoladę i zostawiamy na 5 minut.
W tym czasie możemy przygotować nasze dodatki. Ja użyłam orzechów, które drobno posiekałam, kakao i cukru pudru. Zabarwiłam też odrobinę wiórek kokosowych za pomocą czerwonego barwnika (opcjonalnie).
Po upływie 5 minut mieszamy śmietankę i czekoladę na gładką, jednolitą masę i wstawiamy do lodówki na ok. 10 minut żeby stężała. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i za pomocą łyżki porcjujemy nasze trufle. Na 1 truflę potrzeba ok. ½ łyżki stołowej masy.
Każdą truflę formujemy w dłoniach w kulkę. Następnie obtaczamy ją w wybranym dodatku. Czynność powtarzamy do wykończenia masy. Gotowe!