Do miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej masło pokrojone w kostkę i za pomocą dwóch noży siekamy je razem z mąką aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Odcinamy 1/3 wyrobionego ciasta i dodajemy odrobinę barwnika. Zaczynamy od małej ilości i stopniowo dodajemy więcej aż uzyskamy pożądany kolor. Kawałki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Przygotowujemy foremkę do ciastek w kształcie serca o wymiarach ok. 4,5 cm. Wyjmujemy zabarwioną część ciasta i rolujemy je w walec. Odkrajamy plastry ciasta o grubości nieco mniejszej niż foremka, następnie wycinamy z nich serca. Serca nakładamy na siebie i sklejamy ze sobą tworząc wieżyczkę, jednocześnie uważając by ciasto zachowało kształt serc. Owijamy wszystko folią i wkładamy do zamrażarki na 2-3 godziny.
Wyjmujemy zabarwione ciasto z zamrażarki. Oklejamy je równomiernie pozostałą masą tak, by całość miała kształt walca, następnie owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i kroimy ostrym nożem na pojedyncze ciastka o grubości ok. 0,5 cm. Jeśli ciasto przed krojeniem się odkształci rozwałkujcie je delikatnie dłońmi aż znowu będzie walcem. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Gotowe!