Kawałki łososia przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie oliwy z obu stron (najpierw skórą do dołu) przez ok. 4-5 minut do kompletnego usmażenia. Odkładamy łososia na talerz.
Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekany czosnek przez ok 30s. Następnie dodajemy wodę, sos sojowy oraz miód. Wszystko razem mieszamy do dokładnego rozpuszcenia się miodu. Dodajemy sok z cytryny i całość gotujemy na wolnym ogniu przez parę minut.
Do małej miseczki wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej 1 łyżkę zimnej wody i dokładnie mieszamy, następnie powoli dodajemy do patelni. Wszystko dokładnie mieszamy by uniknąć grudek i doprowadzamy nasz sos do wrzenia. Potem zmniejszamy ogień i czekamy aż nasz sos się zagęści.
Wcześniej upieczone kawałki łososia wkładamy do patelni i dokładnie obtaczamy w sosie. Chwilę razem podgrzewamy by łosoś przeszedł aromatem sosu. Podajemy z ryżem, warzywami i kawałkami cytryny do skropienia. Gotowe!