2łyżeczkiprzyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
½łyżeczkisłodkiej papryki
2żółtka
½łyżeczkisoli
150gśmietany 18%
300gokrągłej wędliny(u mnie szynka z indyka)
Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy do małej miseczki, dodajemy cukier i mieszamy aż drożdże zrobią się płynne. Odstawiamy na bok. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy koncentrat i olej, następnie mieszamy wszystko łyżką do lekkiego połączenia i uzyskania konsystencji mokrego piasku. Do miski z mąką dodajemy żółtka, przyprawy, sól oraz śmietanę i wyrabiamy nasze ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto dzielimy na 6 części. Pojedynczą część rozwałkowujemy na stolnicy na wymiary ok. 15cmx40cm. Tak powstały prostokąt kroimy na 3 długie paski o szerokości ok. 5cm. Na każdym pasku ciasta układamy kilka plasterków szynki złożonych na pół (ok. 4). Szynka powinna odrobinę wystawać znad ciasta, a pojedyncze plasterki powinny delikatnie na siebie nachodzić. Pasek ciasta składamy na pół tak, by ciasto przykryło część szynki i całość zawijamy dość ciasno w roladę. Tak powstaje pojedyncza róża.
Czynności powtarzamy do wykończenia składników. Następnie wszystkie róże umieszczamy w foremce do muffinek. Ciasto ma w sobie sporo tłuszczu, więc nie musimy ich dodatkowo natłuszczać. Róże pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 25 minut. Gotowe!