Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Przerzucamy do dużego garnka. Na tłuszczu z boczku podsmażamy mięso pokrojone w małą kostkę. Dodajemy do boczku. Grzyby wrzucamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy razem i dodajemy do mięsa. Do garnka dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i słodką paprykę. Zalewamy połową szklanki wody i podgrzewamy na małym ogniu.
Grzyby wyciągamy z wody, kroimy w drobne paski i dodajemy do mięsa (nie wylewamy wody z grzybów). Białą kapustę kroimy w cieniutkie paski i dorzucamy do garnka razem z kapustą kiszoną. Dolewamy wodę z grzybów.
Kiełbasę oraz śliwki kroimy w małe kawałki i dorzucamy do pozostałych składników. Wszystko zalewamy wodą do przykrycia wszystkich składników i gotujemy nasz bigos na małym ogniu przez ok. 4 godziny, aż wszystkie składniki połączą się smakami. Gotowe!