Do miski wsypujemy mąkę. Następnie w mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Zasypujemy je cukrem i powoli zalewamy ciepłym mlekiem delikatnie mieszając i zagarniając odrobinę mąki do drożdży. Miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
Do miski z mąką dodajemy żółtka i mieszamy wszystko łyżką aż składniki z grubsza się połączą. Dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto przez ok. 10-15 minut. Ciasto wkładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
W misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą orzechy, żurawinę oraz masę makową. Do masy makowej dodajemy po kilka łyżek ubitych białek i delikatnie mieszamy aż białka połączą się z masą. Czynność powtarzamy do wykończenia białek.
Ciasto wyciągamy z miski i delikatnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy dość cienko na duży prostokąt. Masę makową wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy zostawiając ok. 1 cm odstępu od dłuższego brzegu ciasta. Ciasto zwijamy w długą roladę i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
Ciasto przykrywamy luźno folią spożywczą i zostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie zdejmujemy folię i wkładamy makowiec do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie studzimy nasz makowiec, a w oddzielnej misce łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy je makiem oraz skórką pomarańczową (opcjonalnie). Gotowe!