½kostki margaryny(+ 1 łyżka do wysmarowania blaszki)
1szkl.cukru
2jajka
1słoiczekdżemu lub powideł śliwkowych
1op.przyprawy do pierników
3łyżeczkisody oczyszczonej
2 łyżeczkikakao
1szkl.mleka
150gposiekanych orzechów włoskich(opcjonalnie)
2tabliczki gorzkiej czekolady
Sposób wykonania:
Margarynę, jajka i cukier ucieramy aż stworzą puszystą, bladą masę. Mąkę przesiewamy do oddzielnej miski razem z kakao, sodą i przyprawą do pierników.
Do masy maślanej dodajemy porcjami suche składniki (najlepiej na tym etapie użyć mieszadła przeznaczonego do wyrabiania cięższego ciasta). Ciągle miksując dolewamy mleko i dodajemy dżem. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy włoskie.
Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej masłem. Piernik pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek wyjdzie sucha. Piernik odstawiamy do przestygnięcia.
Kiedy piernik stygnie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W garnku umieszczamy trochę wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie na garnek stawiamy szklaną miskę. Ważnym jest by dno miski nie dotykało wody. Do miski wrzucamy naszą czekoladę, najlepiej posiekaną w mniejsze kawałki, wtedy szybciej się rozpuści, od czasu do czasu mieszamy.
Gdy czekolada będzie płynna ostrożnie zdejmujemy miskę z garnka. Piernik umieszczamy na kratce, a pod nią kładziemy kawałek papieru do pieczenia, który wyłapie nadmiar czekolady. Gdy czekolada jest jeszcze ciepła polewamy nią nasz piernik (opcjonalnie możemy też posypać go odrobią orzechów włoskich). Gotowe!