Porady i recenzje

Wiosenna dieta na dobre samopoczucie

Nadchodzi wiosna, więc czas się obudzić.

Zima dała nam mocno w kość. Jesteśmy zmęczeni niskimi temperaturami i rozleniwieni, bo przecież warunki do aktywności fizycznej nie były w ostatnim czasie sprzyjające. Teraz wszystko się zmienia, a pierwsze promienie słońca zachęcają do wyjścia z domu. Aby nie dopadło nas wiosenne przesilenie, warto zastosować odpowiednią dietę. Ta sprawi, że szybko nabierzesz energii i będziesz cieszył się urokami ciepłej i kolorowej pory roku.

Jedz 5 posiłków dziennie

Dobre nawyki żywieniowe to już połowa sukcesu, by zapewnić sobie zdrowie i świetne samopoczucie tuż po zimie. Dietetycy radzą, by jeść regularnie i 5 posiłków dziennie. Lepiej jeść mniejsze porcje, ale za to częściej. Dzięki temu usprawniamy metabolizm.

Warzywa i owoce na talerzu

Dieta wiosenna jest niskokaloryczna. Żegnamy już ciężkie i tłuste potrawy, którymi zajadaliśmy się zimą. Teraz na talerzach niech lądują owoce i warzywa, które są źródłem witamin i cennych składników mineralnych. Jeśli chcemy jeść nowalijki, czyli rośliny, które zostały wyhodowane w warunkach szklarniowych, musimy postarać się o te z gospodarstw ekologicznych. W innym przypadku zamiast witamin dostarczymy do organizmu jedynie konserwanty i chemię.

Woda

Pij minimum 2 litry wody dziennie. To ona jest źródłem naszego życia. Wyeliminuj z diety napoje gazowane, kawę, mocną herbatę oraz alkohol. Warto postawić za to na ziołowe napary, które dodadzą energii.

Aktywność fizyczna

Rzeczywiście zima nie sprzyja aktywności fizycznej, ale wiosna jest idealnym momentem, by taką wprowadzić do codziennego życia. Nie da się też ukryć, że zimą nabieramy kilka zbędnych kilogramów i teraz chcemy je zrzucić. Właśnie najczęściej wiosną rozpoczynamy odchudzanie. Warszawa oferuje sporo gabinetów, w których przyjmują profesjonalni dietetycy. To oni zalecą nie tylko indywidualną dietę, ale również odpowiedni sport, który pomoże nam schudnąć.

Witamina D

Największym źródłem witaminy D jest słońce, którego zimą tak nam brakuje. Wykorzystaj więc wolne dni na spacery po parku i urokliwych uliczkach miasta. Pamiętaj, że witamina D wpływa na rozwój i mineralizację kości.

Podsumowanie

Pamiętaj, że wiosenna dieta nie jest już tak rozgrzewająca, jak ta zimowa. Ma natomiast dodawać nam energii i wigoru. Przecież wysokie temperatury i silne promienie słońca to doskonałe powody, by korzystać z aktywności na świeżym powietrzu. Jazda na rolkach, rowerze, spacery po parku czy po prostu piknik w ogrodzie, to tylko niektóre z czynności, które chcemy realizować wiosną. Na to wszystko trzeba mieć siłę, a dostarczy jej właściwy jadłospis. Co więcej, dobierając składniki żywieniowe, weźmy pod uwagę również ich walory odchudzające. Przecież chcemy przygotować się do upalnego lata, a nasza sylwetka stała się nieco mniej atrakcyjna podczas leniwej zimy.

Jeśli dieta na wiosnę ma być optymalna i przede wszystkim zdrowa, powinna być ułożona wraz z dietetykiem. Tylko wtedy może być skuteczna, a przede wszystkim będzie korzystnie działać na nasz organizm.

Treść artykułu przygotowana w oparciu o stronę internetową Akademia Zdrowego Żywienia, poradni dietetycznej.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *