Walentynki to wyjątkowy dzień, warto go więc dobrze zacząć. Dziś mam dla Was propozycję śniadaniową, która jest szybka i prosta. Mowa o walentynkowych Red Velvet Pancakes, czyli czerwonych, aksamitnych amerykańskich naleśnikach. Podane z odrobiną bitej śmietany z mascarpone i świeżych owoców każdego wprowadzą w dobry nastrój. Zwłaszcza jeśli zrobicie je w kształcie serca. Spróbujcie zrobić je dla swojej drugiej połówki! 😉
Składniki:
Pancakes
- 100 g mąki pszennej
- 1½ łyżeczki kakao
- 1½ łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 180 ml maślanki
- 2 łyżki oleju
- czerwony barwnik
Bita śmietana
- 150 ml śmietanki 36%
- 100 g mascarpone
- 40 g cukru pudru
Dodatki
- świeże owoce
Sposób wykonania:
- Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy maślankę, żółtko jaja, barwnik i olej. Barwnik dodajemy stopniowo aż uzyskamy pożądany kolor pamiętając, że zblednie po połączeniu z mąką. Mokre składniki dolewamy do suchych i z grubsza łączymy (mogą pojawić się grudki, ale to nie szkodzi).
- Białko jajka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy je w 3 częściach do masy delikatnie mieszając każdą porcję. Nasze pancakes smażymy na średnim ogniu aż na ich powierzchni zaczną wytwarzać się bąbelki. Przekręcamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minuty. Z racji walentynek warto zrobić je w kształcie serduszek 🙂
- Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i przesiany cukier puder. Wszystko razem ubijamy do uzyskania puszystej masy. Nasze pancakes przekładamy odrobiną bitej śmietany, dekorujemy wg uznania, np. świeżymi owocami, syropem klonowym, czy cukrem pudrem. Gotowe!