Desery Przepisy Śniadania Święta Walentynki

Walentynkowe Red Velvet Pancakes

Walentynki to wyjątkowy dzień, warto go więc dobrze zacząć. Dziś mam dla Was propozycję śniadaniową, która jest szybka i prosta. Mowa o walentynkowych Red Velvet Pancakes, czyli czerwonych, aksamitnych amerykańskich naleśnikach. Podane z odrobiną bitej śmietany z mascarpone i świeżych owoców każdego wprowadzą w dobry nastrój. Zwłaszcza jeśli zrobicie je w kształcie serca. Spróbujcie zrobić je dla swojej drugiej połówki! 😉

Składniki:

Pancakes

  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczki kakao
  • łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 180 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • czerwony barwnik

Bita śmietana

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Dodatki

  • świeże owoce

Sposób wykonania:

  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy maślankę, żółtko jaja, barwnik i olej. Barwnik dodajemy stopniowo aż uzyskamy pożądany kolor pamiętając, że zblednie po połączeniu z mąką. Mokre składniki dolewamy do suchych i z grubsza łączymy (mogą pojawić się grudki, ale to nie szkodzi).
  • Białko jajka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy je w 3 częściach do masy delikatnie mieszając każdą porcję. Nasze pancakes smażymy na średnim ogniu aż na ich powierzchni zaczną wytwarzać się bąbelki. Przekręcamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minuty. Z racji walentynek warto zrobić je w kształcie serduszek 🙂
  • Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i przesiany cukier puder. Wszystko razem ubijamy do uzyskania puszystej masy. Nasze pancakes przekładamy odrobiną bitej śmietany, dekorujemy wg uznania, np. świeżymi owocami, syropem klonowym, czy cukrem pudrem. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi