red velvet pancakes
Desery Przepisy Śniadania Święta Walentynki

Walentynkowe Red Velvet Pancakes

Walentynki to wyjątkowy dzień, warto go więc dobrze zacząć. Dziś mam dla Was propozycję śniadaniową, która jest szybka i prosta. Mowa o walentynkowych Red Velvet Pancakes, czyli czerwonych, aksamitnych amerykańskich naleśnikach. Podane z odrobiną bitej śmietany z mascarpone i świeżych owoców każdego wprowadzą w dobry nastrój. Zwłaszcza jeśli zrobicie je w kształcie serca. Spróbujcie zrobić je dla swojej drugiej połówki! 😉

Składniki:

Pancakes

  • 100 g mąki pszennej
  • łyżeczki kakao
  • łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 180 ml maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • czerwony barwnik

Bita śmietana

  • 150 ml śmietanki 36%
  • 100 g mascarpone
  • 40 g cukru pudru

Dodatki

  • świeże owoce

Sposób wykonania:

  • Do miski przesiewamy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu łączymy maślankę, żółtko jaja, barwnik i olej. Barwnik dodajemy stopniowo aż uzyskamy pożądany kolor pamiętając, że zblednie po połączeniu z mąką. Mokre składniki dolewamy do suchych i z grubsza łączymy (mogą pojawić się grudki, ale to nie szkodzi).
  • Białko jajka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy je w 3 częściach do masy delikatnie mieszając każdą porcję. Nasze pancakes smażymy na średnim ogniu aż na ich powierzchni zaczną wytwarzać się bąbelki. Przekręcamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minuty. Z racji walentynek warto zrobić je w kształcie serduszek 🙂
  • Do miski wlewamy śmietankę, dodajemy mascarpone i przesiany cukier puder. Wszystko razem ubijamy do uzyskania puszystej masy. Nasze pancakes przekładamy odrobiną bitej śmietany, dekorujemy wg uznania, np. świeżymi owocami, syropem klonowym, czy cukrem pudrem. Gotowe!
Drukuj przepis