pączki
Desery Przepisy Święta Tłusty Czwartek

Tradycyjne pączki z marmoladą

Już za chwilę Tłusty Czwartek, ulubione święto wielu Polaków. Na naszych stołach nie może więc zabraknąć pączków. Z tej okazji mam dla Was przepis na tradycyjne paczki z marmoladą! Puszyste i przede wszystkim pyszne. Wszystkie inne kupne pączki mogą się schować. Spróbujcie przygotować je u siebie! 😉

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • szklanki ciepłego mleka
  • 2 saszetki suchych drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko
  • 3 duże żółtka
  • 2 łyżki spirytusu
  • olej lub smalec do smażenia
  • marmolada wieloowocowa
  • cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

  • Drożdże wsypujemy do ciepłego mleka, mieszamy je do rozpuszczenia i odstawiamy na bok. W dużej misce ucieramy masło z cukrem mikserem z płaskim mieszadłem. Kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajko, żółtka, sól i spirytus. Miksujemy do połączenia.
  • Do masy dodajemy naprzemiennie po trochu mąki i mleka z drożdżami. Miksujemy na średnich obrotach przez ok. 5 minut lub ręcznie aż wyrobimy gładkie ciasto. Jeżeli ciasto będzie się za bardzo lepić dodajemy odrobinę mąki, jednak nie za dużo. Ciasto powinno być w miarę luźne.
  • Boki miski oraz górę ciasta smarujemy odrobiną oleju. Miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę lub do podwojenia jego objętości. Po godzinie wyrośnięte ciasto odgazowujemy, uderzając je pięścią i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Odkrajamy lub odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy pączki za pomocą szklanki. Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta. Następnie nasze pączki przykrywamy ściereczką i odstawiamy 30 minut.
  • Wyrośnięte pączki smażymy na rozgrzanym oleju po kilka sztuk na raz. Najpierw smażymy je od suchej strony (góra pączka) przez ok. 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Przekręcamy je i smażymy jeszcze ok. minutę. Usmażone pączki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by zebrał nadmiar tłuszczu. Gotowe pączki nadziewamy marmoladą za pomocą szprycy i posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis