Bez kategorii Dodatki Przekąski Przepisy Przystawki

Szparagi w boczku i cieście francuskim

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz 🙂 Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Szparagi uznawane są też za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Tym razem pokażę Wam jak stworzyć szybką i łatwą przekąskę, która z powodzeniem może być także przystawką do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉

Przygotowanie 5 minutes
Gotowanie 20 minutes

Składniki:

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 pęczek szparagów
  • 1 op. boczku w plastrach (u mnie wędzony)
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Pozbywamy się zdrewniałych końcówek szparagów. Wystarczy, że lekko je wygniemy, a same złamią się i oddzielą od dobrej części. Z twardych końcówek można zrobić np. zupę.
  • Ciasto francuskie kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Powstałymi paskami owijamy szparagi zostawiając miejsce na boczek. Następnie powtarzamy czynność z boczkiem.
  • Szparagi układamy na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy solą i pieprzem. Jeżeli używamy wędzonego boczku nie używajmy soli na tym etapie. Boczek jest już słony sam w sobie.
  • Szparagi pieczemy ok. 15 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru.
    Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi