Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Dlatego dzisiaj trafiły na mój talerz 🙂 Oprócz tego, że są bardzo zdrowe i małokaloryczne, stanowią świetny dodatek do wielu potraw. Szparagi uznawane są też za jeden z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Tym razem pokażę Wam jak stworzyć szybką i łatwą przekąskę, która z powodzeniem może być także przystawką do wystawnej kolacji. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉
Składniki:
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 pęczek szparagów
- 1 op. boczku w plastrach (u mnie wędzony)
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pozbywamy się zdrewniałych końcówek szparagów. Wystarczy, że lekko je wygniemy, a same złamią się i oddzielą od dobrej części. Z twardych końcówek można zrobić np. zupę.
- Ciasto francuskie kroimy w paski o grubości ok. 1 cm. Powstałymi paskami owijamy szparagi zostawiając miejsce na boczek. Następnie powtarzamy czynność z boczkiem.
- Szparagi układamy na blasze zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Smarujemy je rozmąconym jajkiem, posypujemy solą i pieprzem. Jeżeli używamy wędzonego boczku nie używajmy soli na tym etapie. Boczek jest już słony sam w sobie.
- Szparagi pieczemy ok. 15 minut lub do momentu kiedy ciasto nabierze złotego koloru.Gotowe!