makowiec
Boże Narodzenie Desery Przepisy Święta

Świąteczny makowiec

Makowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami!

Składniki:

Składniki na jeden, duży makowiec

    Ciasto

    • 250 g mąki pszennej
    • 25 g świeżych drożdży
    • 2 żółtka
    • 100 ml ciepłego mleka
    • 20 g cukru
    • 25 g roztopionego masła
    • szczypta soli

    Nadzienie

    • 450 g gotowej masy makowej
    • 50 g orzechów włoskich
    • 50 g suszonej żurawiny
    • 2 białka

    Lukier

    • 150 g cukru pudru
    • sok z jednej, średniej cytryny

    Dodatki (opcjonalne)

    • kilka łyżek maku
    • kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej

    Sposób wykonania:

    • Do miski wsypujemy mąkę. Następnie w mące robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Zasypujemy je cukrem i powoli zalewamy ciepłym mlekiem delikatnie mieszając i zagarniając odrobinę mąki do drożdży. Miskę nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut.
    • Do miski z mąką dodajemy żółtka i mieszamy wszystko łyżką aż składniki z grubsza się połączą. Dodajemy ciepłe, rozpuszczone masło i wyrabiamy wszystko na gładkie i elastyczne ciasto przez ok. 10-15 minut. Ciasto wkładamy do miski, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
    • W misce ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. W oddzielnym naczyniu łączymy ze sobą orzechy, żurawinę oraz masę makową. Do masy makowej dodajemy po kilka łyżek ubitych białek i delikatnie mieszamy aż białka połączą się z masą. Czynność powtarzamy do wykończenia białek.
    • Ciasto wyciągamy z miski i delikatnie ugniatamy. Następnie rozwałkowujemy dość cienko na duży prostokąt. Masę makową wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy zostawiając ok. 1 cm odstępu od dłuższego brzegu ciasta. Ciasto zwijamy w długą roladę i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.
    • Ciasto przykrywamy luźno folią spożywczą i zostawiamy na ok. 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie zdejmujemy folię i wkładamy makowiec do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut. Po tym czasie studzimy nasz makowiec, a w oddzielnej misce łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny. Gotowym lukrem polewamy wystudzone ciasto i dekorujemy je makiem oraz skórką pomarańczową (opcjonalnie). Gotowe!
    Drukuj przepis

    Podziel się z innymi