Desery Przepisy

Suflet karmelowy

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu kocham karmel! Mogę go jeść w każdej postaci, a w tym wydaniu jest naprawdę pyszny 🙂 Lekki i delikatny suflet posmakuje wszystkim amatorom słodyczy.

Czas całkowity 1 hour

Składniki:

  • 100 g masła + ok. 2 łyżki do smarowania
  • 200 g jasnego brązowego cukru + 4 łyżki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego można pominąć
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 białka

Sposób wykonania:

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180C. 5 kokilek o pojemności 150ml smarujemy wewnątrz masłem i podsypujemy 2 łyżkami brązowego cukru. Odstawiamy na blachę. W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, następnie dodajemy cukier, śmietankę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Kiedy cukier się rozpuści gotujemy jeszcze ok. minutę, aż całość zacznie wyglądać jak sos. Odlewamy 200ml do miseczki do późniejszego podania.
  • Do pozostałego sosu dodajemy żółtka i mąkę. Mieszamy ciągle na średnim ogniu, aż masa zgęstnieje, ok. 3 minuty. Tak powstałą masę karmelową przekładamy do miseczki i studzimy przez 15 minut. W dużej misce spieniamy białka ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy pozostałe 2 łyzki cukru i kontynuujemy ubijanie, aż białka będą sztywne. 1/3 ubitych białek dodajemy do przestudzonej masy karmelowej i delikatnie mieszamy. Następnie znowu dodajemy 1/3 i ponownie delikatnie mieszamy. Proces ponawiamy do skończenia się białek.
  • Masę rozdzielamy pomiędzy przygotowane wcześniej kokilki, wygładzamy wierzch masy. Blachę z kokilkami wkładamy do piekarnika, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru (ok. 11-12 minut). Suflet powinien być ciągle delikatny w środku, ale nie lejący się. Najlepiej sprawdzić w kokilce testowej 🙂 Jeżeli suflet jest niedopieczony, pozostałe cztery kokilki pieczemy jeszcze 2 minuty. Podajemy od razu z sosem karmelowym podgrzanym delikatnie w czasie pieczenia się sufletów.

Uwagi dodatkowe:

Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, by suflety nie opadły. Jeżeli otworzymy go przed upływem wymaganego czasu pieczenia, suflety nie wyrosną.
Drukuj przepis

3 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis