Obiady Przepisy

Spaghetti ze szpinakiem i kurczakiem

Jeżeli tak samo jak ja uwielbiacie szpinak, to koniecznie spróbujcie tego zielonego spaghetti. Robi się je w kilka chwil, więc przepis przyda się nawet najbardziej zapracowanym. Kremowy sos, do tego kurczak i makaron – sycący obiad, jak zwykle szybko i prosto! 😉

Czas całkowity 30 minutes

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti u mnie pełnoziarnisty
  • 200 g szpinaku
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • kilka pomidorów suszonych
  • 100 g serka typu cream cheese
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • sól pieprz
  • olej do smażenia
  • 1/4 szklanki wody

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią, rozmarynem i tymiankiem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju kilka minut. Kiedy kurczak będzie gotowy przekładamy go do miseczki.
  • Na patelnię wrzucamy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dorzucamy pokrojony w drobną kosteczkę czosnek. Po 2-3 minutach odsuwamy szpinak na bok patelni. W powstałe miejsce dolewamy odrobinę oleju i wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i cebulkę. Smażymy do zeszklenia się cebulki i wszystko razem mieszamy.
  • Do szpinaku dodajemy serek i wodę, mieszamy do połączenia się składników. Smażymy ok. minutę, wrzucamy kurczaka i ugotowany makaron. Ponownie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe!

Uwagi dodatkowe:

Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wrzucania na patelnię był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie usmaży się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona.
Drukuj przepis

Podziel się z innymi