Obiady Przepisy

Słodko-pikantny kurczak z ananasem

Kilka składników, niewiele pracy i pyszne efekty. Tak w skrócie można określić to danie. Kolorowe warzywa w połączeniu ze słodkim ananasem i ostrą papryką tworzą ciekawą alternatywę dla zwykłego smażonego kurczaka.

Czas całkowity 30 minutes

Składniki:

  • pół puszki ananasa w kawałkach razem z sokiem
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyzki miodu
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki czosnku
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 400 g piersi kurczaka
  • 2 łyzki oliwy
  • 200 g brokułów
  • pół czerwonej papryki
  • 1 jedna mała cebula

Sposób wykonania:

  • Odsączamy ananasa zachowując 1/4 szklanki soku, jeżeli jest w plastrach to kroimy go w kostkę. W małej miseczce mieszamy sok z ananasa, wodę, miód, sos sojowy, 2 łyżki mąki, czosnek i imbir (drobno posiekane lub w proszku) oraz paprykę. Mieszamy do dokładnego połączenia składników i odstawiamy na bok. Nie przejmujcie się, jeżeli na począku z mąki powstanie "klucha", wszystko się połączy. Kurczaka kroimy w kostkę i obsypujemy pozostałymi 2 łyżkami mąki.
  • Na gorącej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy kurczaka. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut do momentu lekkiego zbrązowienia mieszając od czasu do czasu. Gotowego kurczaka przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oliwy. Wrzucamy warzywa i smażymy je ok. 5 minut, aż zmiękną, ale pozostaną lekko chrupiące.
  • Mieszamy wcześniej przygotowany sos i wlewamy go do warzyw. Doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając i gotuj ok. 2 minuty do lekkiego zgęstnienia sosu. Dodajemy kurczaka i kostki ananasa. Smażymy całość jeszcze 2-3 minuty do podgrzania wszystkich składników i gotowe! Podawać z ryżem lub makaronem.

Uwagi dodatkowe:

Pamiętajcie, aby kurczak w momencie wrzucania na patelnię był w temperaturze pokojowej. Zimny kurczak nie usmaży się równomiernie i część może być przesuszona, a część niedopieczona.
Drukuj przepis

3 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis