Shakshuka to danie kuchni tunezyjskiej i są to po prostu jajka na pomidorach. Bardzo proste i szybkie danie, które syci i zaskakuje smakiem. Idealne na śniadanie z dodatkiem tostów. Poniżej wersja po mojemu 😉
Składniki:
- pół czerwonej papryki
- 2 pomidory zblanszowane
- 100 g szynki lub kiełbasy
- 1 mała cebula czerwona
- 1 mały ząbek czosnku
- 2-3 jajka
- kilka suszonych pomidorów
- 60 g mozzarelli
- 2-3 pieczarki opcjonalnie
- sól pieprz, bazylia
- 1 łyżka oliwy
Sposób wykonania:
- Blanszujemy pomidory: wkładamy je do miseczki, zalewamy wrzątkiem tak, by pokryć je w całości. Następnie ściągamy z nich skórkę i pozbywamy się szypułek.
- Paprykę, pomidory suszone i zblanszowane, pieczarki oraz szynkę kroimy w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i chwilę smażymy. Dorzucamy resztę warzyw.
- Wszystko razem podsmażamy do momentu odparowania większości soków z warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią, mieszając od czasu do czasu tak, by pomidory się nie rozpadły.
- Robimy 2-3 wgłębienia (w zależności od tego ile jajek chcemy zjeść; mi wystarczy jedno, ale sugerowana porcja to 2) i wbijamy w nie jajka, doprawiając je odrobiną soli i pieprzu. Całość posypujemy kawałkami mozzarelli i smażymy pod przykryciem do ścięcia się białek. Gotowe 🙂