Sernik na zimno
Desery Przepisy

Sernik na zimno z borówkami i galaretką

„Dawno” nie było nic słodkiego, więc trzeba nadrobić zaległości 😀 Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze znajdę miejsce na kawałek serniczka, nie tylko w święta 😉 Sernik na zimno robi się dość szybko i jest świetną opcją na coś słodkiego bez konieczności stania w gorącej kuchni. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na sernik na zimno z borówkami i galaretką. Idealny deser na lato, który z pewnością posmakuje każdemu. Zobaczcie sami jakie to proste! 😉

Składniki:

Spód

  • 200 g herbatników
  • 100 g zimnego masła

Masa serowa

  • 500 g Twarogu Sernikowego z Mascarpone President
  • 25 g żelatyny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 4 łyżki soku z cytryny

Dodatki

  • 200 g borówek
  • 1 op. galaretki (w moim przypadku jagodowo-jeżynowa)

Sposób wykonania:

  • Herbatniki kruszymy bardzo drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Za pomocą dwóch widelców wgniatamy masło w herbatniki do utworzenia jednolitej masy o konsystencji mokrego piasku. Miskę wkładamy do lodówki na ok. 5 minut.
  • Dno oraz boki tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie rozprowadzamy masę herbatnikową tak, by pokryła dno oraz boki blaszki do połowy jej wysokości. Tortownicę wkładamy do lodówki na 10 minut, by masa stężała.
  • Przygotowujemy masę serową. Żelatynę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej, przegotowanej wody. Odstawiamy na 20 minut. Do miski wrzucamy twaróg sernikowy z mascarpone President, ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz cukier. Całość miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w oddzielnej miseczce z 1 szklanką gorącej, przegotowanej wody. Po wystudzeniu wlewamy ją do masy serowej i miksujemy. Gotową masę przelewamy na spód z herbatników przez drobne sitko, by pozbyć się grudek i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
  • Przygotowujemy galaretkę według opisu na opakowaniu i odstawiamy ją do przestudzenia. Wyjmujemy nasz sernik z lodówki i układamy na nim owoce. Borówki zalewamy galaretką i całość wstawiamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin (lub na noc) by galaretka stężała. Gotowe!
Drukuj przepis
Tajemnice doskonałego sernika

Przepis bierze udział w konkursie „Tajemnice doskonałego sernika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis