Desery Przepisy

Przepisy na proste i szybkie ciasta bez pieczenia

Nie każdy z nas ma swojej kuchni piekarnik lub nie dysponuje wystarczającą ilością czasu na upieczenie klasycznego deseru. Na szczęście, z pomocą przychodzą tutaj ciasta bez pieczenia. Poniżej kilka przepisów, z którymi poradzą sobie nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w przyrządzaniu wypieków.

3 Bit

Do przygotowania tego ciasta bez pieczenia potrzebować będziemy:

  • 1 puszki masy krówkowej lub słodkiego mleka skondensowanego
  • Około 0,5 kg herbatników
  • 500 ml słodkiej śmietany 30 – 36%
  • 2 opakowania śmietan fix
  • 100 g ulubionej czekolady

Masę budyniową stworzymy z pomocą:

  • 2 szklanek cukru
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtek
  • 3 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżek mąki pszennej
  • ¾ kostki masła

Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykorzystanie puszki słodkiego mleka skondensowanego, gotujemy go w garnku z wodą na małym ogniu przez około 3 godziny. Gdy korzystamy z gotowej masy krówkowej, w pierwszej kolejności przyrządzamy masę budyniową, a następnie puszkę z masą wkładamy na kilka minut do gotującej wody.

Robimy masę krówkową – 1 ½ szklanki mleka oraz cukier zagotowujemy. Pozostałą część mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka szybko mieszając tak, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez około minutę, aż budyń zgęstnieje. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Miksując, dodajemy stopniowo zimny budyń.

Prostokątną foremkę wykładamy herbatnikami. Rozsmarowujemy na nich lekko ciepłą masę krówkową. Kładziemy drugą warstwę herbatników i pokrywamy ją masą budyniową. Na koniec umieszczamy ostatnią warstwę herbatników.

Ubijamy śmietanę, wykładamy ją na górę ciasta i posypujemy startą czekoladą.

Ciasto wkładamy do lodówki na około 12 godzin.

Jeżeli na przygotowanie tego ciasta bez pieczenia mamy mało czasu, możemy ugotować 2 budynie waniliowe z odrobiną cukru w 500 ml mleka, a po ostygnięciu utrzeć z ¾ kostki masła.

Blok czekoladowy

Do przygotowania tego, kultowego już, deseru, którym delektowały się nasze mamy i babcie, potrzebować będziemy:

  • ¾ szklanki cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 250 g masła
  • 4 łyżek kakao
  • 2 szklanek mleka w proszku
  • Opcjonalnie – kilka kropli aromatu waniliowego, pomarańczowego, migdałowego lub rumowego
  • Herbatniki, wafle, ulubione bakalie – migdały, posiekane orzechy, żurawina lub kandyzowane owoce

Pierwszy etap to przełożenie do garnka cukru, masła oraz kakao i podgrzewanie na małej mocy palnika, aż składniki się połączą, uważając, by nie doprowadzić do zagotowania.

Następnie, ściągamy garnek z pieca i miksując lub szybko mieszając trzepaczką, dodajemy stopniowo mleko w proszku. Mieszamy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy ewentualnie wybrany aromat. Drewnianą łyżką mieszamy pomieszane na małe kawałki herbatniki lub wafle i bakalie.

Masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin. Gotowy blok czekoladowy kroimy na małe kawałki.

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *