paszteciki z grzybami
Boże Narodzenie Przekąski Przepisy Przystawki Święta

Paszteciki z pieczarkami

Każda rodzina inaczej podchodzi do świątecznego menu. Jedni nie wyobrażają sobie Wigilijnego stołu bez pierogów, inni bez serniczka 😉 Dziś mam dla Was przepis na paszteciki z pieczarkami, które kojarzą mi się z pierwszym dniem świąt. Takie paszteciki to idealna przekąska pomiędzy świątecznymi przysmakami. Świetnie smakują zarówno same, jak i w towarzystwie tradycyjnego barszczu. Spróbujcie zrobić je u siebie! 😉

Składniki:

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 5 łyżek ciepłego mleka
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • 1 żółtko
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Farsz

  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  • Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy ciepłe mleko, łyżkę mąki oraz cukier. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Miseczkę nakrywamy czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  • Pieczarki oraz cebulę kroimy drobno. Cebulę podsmażamy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na odrobinie oliwy. Dodajemy pieczarki, sól oraz pieprz do smaku i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia.
  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, następnie dodajemy margarynę i dokładnie siekamy ją razem z mąką. W szklance mieszamy śmietanę, żółtko i szczyptę soli, następnie dodajemy wszystko do mąki razem z drożdżami. Wyrabiamy nasze ciasto, aż stanie się jednolite i elastyczne.
  • Ciasto dzielimy na pół, część której nie używamy trzymamy pod przykryciem. Rozwałkowujemy pierwszą części na długi prostokąt i nakładamy na nią połowę farszu rozsmarowując pieczarki równomiernie. Następnie ciasto zwijamy w roladę i kroimy w mniejsze kawałki (rozmiar zależy od Was). Gotowe paszteciki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je rozmąconym jajkiem i pieczemy w temperaturze 160° przez ok. 25 minut. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem i farszem. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis