Obiady Przepisy

Naleśniki z kurkami w sosie śmietanowym

Sezon na kurki w pełni, więc trzeba z tego korzystać! Te aromatyczne grzyby to czyste złoto w każdej polskiej kuchni, oczywiście nie bez przyczyny. Są idealnym dopełnieniem letnich dań, nadając im świetny smak i ożywiając talerz swoim pięknym kolorem. Dziś mam dla Was przepis na świeżutkie kurki w pysznym sosie śmietanowym, a to wszystko w klasycznych naleśnikach. Spróbujcie koniecznie! 😉

Czas całkowity 30 minuty

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
  • 500 g kurek
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól pieprz
  • masło olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Przygotowujemy naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy jajka, mleko, wodę oraz szczyptę soli. Miksujemy na gładkie ciasto. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju. Odstawiamy na bok.
  • Kurki oczyszczamy i (opcjonalnie) kroimy na pół. Szalotkę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy kurki, szczyptę soli, tymianek i odrobinę masła. Całość smażymy jeszcze 3-4 minuty i dodajemy śmietankę oraz doprawiamy pieprzem. Gotujemy wszystko do zgęstnienia sosu.
  • Wcześniej usmażone naleśniki napełniamy ciepłym farszem i składamy wedle uznania. Napełnione naleśniki można jeszcze raz umieścić na patelni, by wszystko razem podgrzać. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis