Tłusty Czwartek to międzynarodowy cheat day! Warto ten jeden dzień w roku zadbać o rozpieszczenie naszego podniebienia 😉 Tradycyjne pączki nie są jednak dobrą opcją dla wszystkich, więc dziś mam dla Was przepis na ekspresowe mini keto donaty! Nie zawierają glutenu, co dla niektórych z Was jest bardzo ważne. Nasze keto donaty możemy podać z pysznym lukrem na bazie serka cream cheese. Rozpusta w najlepszym wydaniu, kto się skusi? 😉
Składniki:
Donaty
- 60 g mąki kokosowej
- 50 g erytrytolu
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 6 jajek
- 125 g roztopionego masła lub oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Lukier
- 60 g serka typu cream cheese
- 60 g roztopionego masła
- 60 g erytrytolu
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
- Rozgrzewamy nasz piekarnik do temperatury 180°C i przygotowujemy formę na donaty. Jeżeli takiej nie posiadamy wystarczy forma na muffinki i kawałki folii aluminiowej. Folię składamy na pół kilka razy, następnie zwijamy formując walec i wkładamy go na środek każdego wgłębienia w blasze.
- Przygotowujemy dwie miski. W jednej mieszamy ze sobą wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Następnie Mokre składniki przelewamy do suchych i wszystko razem dokładnie mieszamy do połączenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do formy uzupełniając ją do połowy wysokości. Donaty pieczemy ok. 10-15 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona w środek ciasta wyjdzie czysta.
- W miseczce mieszamy ze sobą składniki na lukier dokładnie ucierając aż masa nabierze bladego koloru. Gdy donaty delikatnie ostygną maczamy je w lukrze. Gotowe!
Uwagi dodatkowe:
Mąkę kokosową możemy zastąpić mąką migdałową. Wtedy potrzebujemy jej ok. 200g i zamiast 6 jaj używamy 2.