Limoncello to cudownie cytrynowy włoski likier pochodzący z Kampanii, południowego regionu Włoch. Powstaje w bardzo łatwy sposób, tradycyjnie z cytryn typu Sorrento, a jego piękna żółta barwa cieszy oko i duszę 🙂 Idealny jako dodatek do drinków, deserów i potraw, a przez Włochów popijany po obiedzie na lepsze trawienie. Teraz możecie go przygotować sami! Obiecuję, że to banalnie proste 😉
Składniki:
- 3 duże cytryny
- 250 ml spirytusu 95%
- 250 g cukru
- 750 ml wody
Sposób wykonania:
- Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki starając się, by na skórce zostało jak najmniej białej części. Skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na ok. tydzień, wstrząsając słoikiem raz dziennie.
- Po upływie tygodnia przygotowujemy nasze Limoncello. Do słoika o pojemności minimum 1,3l wlewamy wodę o temperaturze pokojowej i dokładnie rozpuszczamy w niej cukier. Następnie do słoika, używając sitka, przelewamy nasz cytrynowy spirytus. Wszystko razem mieszamy. Gotowe!