Kurczak z cydrową kaszą
Obiady Przepisy

Kurczak z cydrową kaszą perłową i warzywami

Ostatnio było tu dość słodko, więc pora na coś pysznego na obiad. Dziś mam dla Was przepis na kurczaka z cydrową kaszą perłową z dodatkiem warzyw. Pyszna propozycja o ciekawym smaku, która na pewno Wam posmakuje. Mięso jest bardzo miękkie i rozpada się bez użycia noża, a kasza sama w sobie jest bardzo sycąca. Spróbujcie zrobić je sami! 😉

Składniki:

  • 8 udek kurczaka bez skóry
  • 150 g boczku pokrojonego w małą kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g kaszy perłowej
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
  • 250 g marchewki
  • 250 g pora
  • 250 g mrożonego groszku
  • 25 g masła
  • sól, pieprz, oliwa do smażenia

Sposób wykonania:

  • Oczyszczone udka kurczaka doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy po ok. 4-5 minut na stronę, aż mięso ładnie się zarumieni. Usmażonego kurczaka odkładamy na talerz i przykrywamy folią.
  • Na tej samej patelni podsmażamy boczek, aż się zrumieni i wytopi tłuszcz. Dodajemy drobno posiekany czosnek, który chwilę smażymy razem z boczkiem. Następnie dorzucamy kaszę oraz marchewkę pokrojoną w półplasterki i mieszamy wszystko dokładnie.
  • Na patelnię wlewamy cydr oraz bulion, delikatnie mieszamy. Następnie na kaszę kładziemy wcześniej usmażonego kurczaka, przykrywamy patelnię pokrywką i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  • W międzyczasie na drugiej patelni rozpuszczamy masło. Dorzucamy do niej pokrojonego w plasterki pora i podsmażamy przez kilka minut, aż zmięknie (ok. 3-4 minuty). Pora oraz groszek dorzucamy do kurczaka i kaszy, następnie gotujemy bez przykrycia przez 5-10 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a kasza wchłonie cały wywar. Gotowe!
Drukuj przepis

Podziel się z innymi