Jeżeli znudził Wam się nudny schabowy z ziemniakami to mam dla Was nieco zdrowszą, smaczniejszą i bardziej aromatyczną alternatywę. Pierś z kurczaka panierowana w migdałach na cukiniowo-marchewkowych noodlach z dodatkiem cytryny. Niebo w gębie! Świeże, pełne smaku danie, które znika z talerzy w mgnieniu oka 😉
Składniki:
- 1/3 szklanki migdałów
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- 1 cytryna
- 2 cukinie u mnie jedna zielona, druga żółta
- 2 marchewki
- sól pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Migdały mielimy w blenderze lub innym rozdrabniaczu na "piasek". Przesypujemy na talerz, na drugim talerzu roztrzepujemy jajko.
- Pierś z kurczaka kroimy na pół wzdłuż długości. Każdą połówkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
- Rozbitego kurczaka doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, następnie maczamy w jajku i przekładamy do migdałów. Dokładnie pokrywamy kotlety panierką i smażymy na średnim ogniu po ok. 5 minut na stronę.
- Kiedy kurczak się smaży przygotowujemy noodle. Marchewkę obieramy, cukinie dokładnie szorujemy, następnie używając spiralizatora lub obieraczki robimy z warzyw "makaron". Cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry.
- Kiedy kurczak będzie gotowy, ściągamy go z patelni i wrzucamy warzywa. Wyciskamy do nich sok z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (nie więcej niż 1/4 łyżeczki).
- Smażymy ok. 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Odsuwamy je na bok patelni, a w powstałym miejscu kladziemy plasterki cytryny i smażymy do lekkiego zbrązowienia (ok. 1 minuta na stronę).
- Wykładamy noodle na talerze, następnie kładziemy kurczaka i dekorujemy go plastrami cytryny. Gotowe!
Wygląda smakowicie !
I takie właśnie jest! Polecam 🙂
Wygląda obłędnie! Jeśli smakuje chociaż w połowie tak dobrze- musi być przegenialne! 😀
Cudowny ten makaron! Jaki kolorowy. Musze koniecznie sobie kupic maszynke do robienia takich nitek.
już wiem, co zjem jutro na obiad 😀
o rany a ja mam dziś dzień migdałowy jakoś 🙂 smaczniusie