Obiady Przepisy

Kurczak w migdałach z cytrynowymi noodlami z cukinii i marchewki

Jeżeli znudził Wam się nudny schabowy z ziemniakami to mam dla Was nieco zdrowszą, smaczniejszą i bardziej aromatyczną alternatywę. Pierś z kurczaka panierowana w migdałach na cukiniowo-marchewkowych noodlach z dodatkiem cytryny. Niebo w gębie! Świeże, pełne smaku danie, które znika z talerzy w mgnieniu oka 😉

Czas całkowity 30 minutes

Składniki:

  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 cytryna
  • 2 cukinie u mnie jedna zielona, druga żółta
  • 2 marchewki
  • sól pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:

  • Migdały mielimy w blenderze lub innym rozdrabniaczu na "piasek". Przesypujemy na talerz, na drugim talerzu roztrzepujemy jajko.
  • Pierś z kurczaka kroimy na pół wzdłuż długości. Każdą połówkę delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
  • Rozbitego kurczaka doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem, następnie maczamy w jajku i przekładamy do migdałów. Dokładnie pokrywamy kotlety panierką i smażymy na średnim ogniu po ok. 5 minut na stronę.
  • Kiedy kurczak się smaży przygotowujemy noodle. Marchewkę obieramy, cukinie dokładnie szorujemy, następnie używając spiralizatora lub obieraczki robimy z warzyw "makaron". Cytrynę kroimy na pół, jedną połówkę kroimy w plastry.
  • Kiedy kurczak będzie gotowy, ściągamy go z patelni i wrzucamy warzywa. Wyciskamy do nich sok z połowy cytryny, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem (nie więcej niż 1/4 łyżeczki).
  • Smażymy ok. 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Odsuwamy je na bok patelni, a w powstałym miejscu kladziemy plasterki cytryny i smażymy do lekkiego zbrązowienia (ok. 1 minuta na stronę).
  • Wykładamy noodle na talerze, następnie kładziemy kurczaka i dekorujemy go plastrami cytryny. Gotowe!
Drukuj przepis

6 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis