Każdy kto choć trochę mnie zna wie, że uwielbiam krewetki w każdej postaci. Nie może ich więc zabraknąć na moim blogu 😉 Dziś dzielę się z Wami przepisem na makaron z krewetkami w kremowym sosie śmietanowym, który posmakuje każdemu amatorowi owoców morza. To jedno z moich ulubionych dań któremu absolutnie nie mogę się oprzeć 😉 Robi się je szybko, a przepis jest niesamowicie prosty. Zobaczcie jakie to łatwe! 😉
Ilość porcji: 6
Składniki:
- 350 g makaronu (u mnie bucatini)
- 450 g obranych i oczyszczonych krewetek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- ⅓ szklanki białego wina
- 500 ml śmietanki 30%
- 40 g tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
- Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy krewetki i sos. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty na stronę, aż krewetki nabiorą lekko różowego koloru, następnie przekładamy je na talerz.
- Na patelnię po krewetkach dorzucamy masło i drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy chwilę aż cebula się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilę. Następnie dolewamy białe wino i całość gotujemy aż zredukujemy płyny do 1/4.
- Do patelni dolewamy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu. Dodajemy parmezan i mieszamy do rozpuszczenia sera.
- Ściągamy patelnię z ognia, sprawdzamy czy sos nie potrzebuje więcej soli lub pieprzu i dodajemy wcześniej ugotowany makaron i krewetki. Mieszamy aż wszystko pokryje się sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie całość możemy jeszcze posypać odrobiną parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!