Obiady Przepisy

Kremowy makaron z krewetkami

Każdy kto choć trochę mnie zna wie, że uwielbiam krewetki w każdej postaci. Nie może ich więc zabraknąć na moim blogu 😉 Dziś dzielę się z Wami przepisem na makaron z krewetkami w kremowym sosie śmietanowym, który posmakuje każdemu amatorowi owoców morza. To jedno z moich ulubionych dań któremu absolutnie nie mogę się oprzeć 😉 Robi się je szybko, a przepis jest niesamowicie prosty. Zobaczcie jakie to łatwe! 😉

Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 25 minuty
Ilość porcji: 6

Składniki:

  • 350 g makaronu (u mnie bucatini)
  • 450 g obranych i oczyszczonych krewetek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szklanki białego wina
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 40 g tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  • Makaron gotujemy al dente wg zaleceń na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok. Kiedy makaron się gotuje przygotowujemy krewetki i sos. Krewetki doprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy na średnim ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Powinno to zająć ok. 2-3 minuty na stronę, aż krewetki nabiorą lekko różowego koloru, następnie przekładamy je na talerz.
  • Na patelnię po krewetkach dorzucamy masło i drobno posiekaną cebulę. Podsmażamy chwilę aż cebula się zeszkli. Dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez chwilę. Następnie dolewamy białe wino i całość gotujemy aż zredukujemy płyny do 1/4.
  • Do patelni dolewamy śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut do zgęstnienia sosu. Dodajemy parmezan i mieszamy do rozpuszczenia sera.
  • Ściągamy patelnię z ognia, sprawdzamy czy sos nie potrzebuje więcej soli lub pieprzu i dodajemy wcześniej ugotowany makaron i krewetki. Mieszamy aż wszystko pokryje się sosem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie całość możemy jeszcze posypać odrobiną parmezanu oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis