Frittata to bardzo proste danie kuchni włoskiej. Jest to w zasadzie zapiekany omlet, który możemy dowolnie urozmaicać wybranymi przez nas dodatkami. Dziś mam dla Was przepis na frittatę z brokułami i serem. Takie śniadanie na pewno posmakuje każdemu, a dodatkowo jest szybkie do zrobienia. Sprawdźcie sami! 😉
Składniki:
- ok. 200g różyczek brokuła
- 2 małe czerwone cebulki
- 2 ząbki czosnku
- ok. 70g sera feta
- ok. 70g drobno tartego sera żółtego
- kilka pomidorkow koktajlowych
- 6 dużych jajek
- 3 łyżki śmietany
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól pieprz
- olej i masło
Sposób wykonania:
- Różyczki brokuła kroimy na mniejsze kawałki, cebulkę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju oraz masła smażymy brokuły i cebulkę do momentu uzyskania jasnozielonego koloru brokuła, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy czosnek oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do formy.
- Fetę kroimy w małą kostkę i dorzucamy ją do brokułów. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz mleko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masą zalewamy zawartość formy. Na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki.
- Frittatę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe!