Przepisy Śniadania

Frittata z brokułami i serem

Frittata to bardzo proste danie kuchni włoskiej. Jest to w zasadzie zapiekany omlet, który możemy dowolnie urozmaicać wybranymi przez nas dodatkami. Dziś mam dla Was przepis na frittatę z brokułami i serem. Takie śniadanie na pewno posmakuje każdemu, a dodatkowo jest szybkie do zrobienia. Sprawdźcie sami! 😉

Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty

Składniki:

  • ok. 200g różyczek brokuła
  • 2 małe czerwone cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 70g sera feta
  • ok. 70g drobno tartego sera żółtego
  • kilka pomidorkow koktajlowych
  • 6 dużych jajek
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól pieprz
  • olej i masło

Sposób wykonania:

  • Różyczki brokuła kroimy na mniejsze kawałki, cebulkę w piórka, a czosnek drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju oraz masła smażymy brokuły i cebulkę do momentu uzyskania jasnozielonego koloru brokuła, ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Dorzucamy czosnek oraz przyprawy i wszystko razem mieszamy, smażymy jeszcze chwilę i przekładamy do formy.
  • Fetę kroimy w małą kostkę i dorzucamy ją do brokułów. Jajka roztrzepujemy, dodajemy śmietanę oraz mleko i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Masą zalewamy zawartość formy. Na wierzchu układamy pokrojone na pół pomidorki.
  • Frittatę wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją, posypujemy tartym serem i wkładamy do piekarnika na kolejne 10 minut. Gotowe!
Drukuj przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis